Marketing coach gesprekken met marketing managers

door | feb 16, 2023 | Coaching | 0 Reacties

Als B2B marketing coach & trainer heb ik het voorrecht dagelijks met marketing managers te praten. Hierdoor krijg ik veel inzicht in hoe marketing wordt toegepast en vanuit welke logica en ratio er keuzes gemaakt worden. 

Dit zijn de 3 grootste fouten die als marketing coach marketeers zie maken: 

#1 Er wordt geen aandacht besteed aan het bouwen van een Demand Generation engine. Dit gebeurt vrijwel altijd omdat alle tijd en resources opgaan aan leadgeneratie, vaak omdat dit door Sales afgedwongen wordt. 

Er heerst een cultuur van het volgen en opjagen van leads. De gedachte die overheerst is: zolang we maar voldoende contactgegevens hebben en die kunnen benaderen zal er uiteindelijk wel iets uit komen. 

Wanneer je alleen met leadgeneratie bezig bent en geen aandacht aan Demand Generation besteedt zul je altijd in de ‘jaag modus’ blijven hangen. 

Mijn advies is: ‘Stop Hunting, become the Hunted’. 

#2 Demand Generation heeft tijd nodig, vaak ontbreekt het geduld waardoor marketeers te snel weer terugvallen in hun oude leadgeneratie gewoonten. Demand Generation is een lange termijn strategie. En het zal een hele andere energie losmaken dan je gewend bent. Dus geen dopamine wanneer er weer iemand een webform heeft ingevuld, maar wel een verhoogde inbound contact aanvragen bij sales. 

demand generation vs leadgeneratie

Het heeft tijd nodig (minimaal 6 maanden) voordat je een eigen publiek opgebouwd hebt met trouwe volgers. Raak niet te snel in paniek wanneer je merkt dat die leadgeneratie prikkels wegvallen. 

Mijn advies is: informeert intern je collega’s over wat Demand Generation is, hoe het werkt en wat je ervan kunt verwachten. Creëer eerst draagvlak. 

#3 Marketeers zijn tegenwoordig bijna obsessief bezig alles meetbaar te maken. Sterker nog; is het niet meetbaar dan wordt het idee al snel van tafel geveegd. De realiteit is dat ondanks dat de wereld digitaliseert B2B marketing juist alleen maar minder meetbaar geworden is, grotendeels veroorzaakt door Dark Social. 

Kopers in B2B zijn tegenwoordig zelf heel goed in het uitvoeren van research en doorlopen het liefst de aankoopreis op hun eigen manier. 

Ze vermijden zoveel mogelijk webforms en ze vermijden zo lang mogelijk contact met sales. Het is een illusie om te denken dat jij grip denkt te kunnen krijgen in een buyer journey die inmiddels gemiddeld 192 dagen lang is. 

Het enige wat je kunt doen is zoveel mogelijk waarde online weggeven, zonder er iets voor terug te vragen. Dus niet mensen dwingen op linkjes te klikken of hun e-mailadres aan jou af te staan, dat werkt nu echt niet meer in jouw voordeel. Zorg ervoor dat kopers in hun aankoopreis zelf jou willen volgen, omdat ze dat de moeite waard vinden. 

Dat je dit niet kunt meten, wil niet zeggen dat kopers niet actief zijn. Vertrouw erop dat wanneer je deze strategie hanteert resultaat echt zal komen. 

Wil je een keer vrijblijvend van gedachten wisselen met mij? Dan bekijken we samen welke groeikansen er zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Mij inplannen is gratis, ik ben je graag van dienst. Of DM me op Linkedin.

Aldo Wink
Aldo Wink

Ik help marketing op te schalen en groei te versnellen – Demand Generation – B2B Marketing Coach & Trainer – Community builder.